PROTON MENCAPAI PENAMBAHAN JUALAN 52% PADA BULAN FEBRUARI

PROTON MENCAPAI PENAMBAHAN JUALAN 52% PADA BULAN FEBRUARI
– 14,033 unit dijual pada bulan Februari didorong oleh tiga peneraju segmen
– Jualan YTD untuk dua bulan pertama 2023 meningkat sebanyak 88% berbanding tahun sebelumnya

Subang Jaya, 3 Mac 2023 – Pengeluar kereta nasional PROTON meneruskan permulaan yang kukuh bagi tahun ini dengan menjual 52% lebih kenderaan pada bulan Februari berbanding bulan yang sama tahun lepas.
Dengan 14,033 unit (domestik dan eksport) terjual bulan lepas, volum jualan adalah 20.1% lebih tinggi daripada bulan Januari manakala untuk dua bulan pertama tahun ini, volum tahun sehingga kini (YTD) telah meningkat sebanyak 88% kepada 25,714 unit.

Pegangan pasaran syarikat untuk bulan itu dianggarkan mencapai 22.7%, meletakkannya di tempat kedua dalam pasaran, dan mencatatkan peningkatan sebanyak 7.3% berbanding bulan Februari 2022. Secara keseluruhan, jualan kereta di Malaysia terus melonjak untuk bulan kedua berturut-turut dengan anggaran jumlah keseluruhan volum industri (TIV) sebanyak 62,300 unit kerana industri automotif berkejar untuk memenuhi
tempahan semasa tempoh pengecualian cukai jualan sebelum tarikh akhir 31 Mac.

Persona terus menerajui kategori Sedan segmen B Sebagai peneraju jualan bulan kedua berturut-turut bagi sedan segmen B, Proton Persona membuktikan daya tarikannya terhadap pesaing baharu apabila bekalan tidak terjejas oleh kekurangan komponen. Dengan 2,313 unit terjual pada bulan Februari, model itu menembusi sasaran 2,000 unit untuk bulan ketiga berturut-turut, kali pertama ia mencapai prestasi itu sejak melakukannya selama lima bulan berturut-turut dari Jun – Oktober 2020.
Satu lagi segmen terkemuka model Proton ialah Proton X50, yang mengekalkan peneraju pasaran SUV segmen B dan kekal sebagai SUV paling popular secara keseluruhan. 3,247 unit telah dijual pada bulan Februari dan jualan meningkat sebanyak 11% dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini. Peneraju segmen ketiga ialah Proton Exora, yang menikmati kebangkitan semula apabila jualan peneraju MPV segmen C itu telah meningkat sebanyak 216% berbanding tempoh yang sama pada tahun 2022.

Dua lagi model Proton menduduki tempat kedua bulan lalu dalam segmen masing-masing. Proton Saga mengakhiri bulan itu dengan 6,345 unit, mengekalkan kedudukannya sebagai Proton paling laris dan mencatatkan
jualan 11,133 unit yang mengagumkan setakat tahun ini. Sementara itu, Proton X70 menyamai prestasinya dari dua bulan pertama tahun 2022 dengan 981 unit diserahkan pada bulan Februari dan 1,914 unit secara keseluruhan untuk tahun ini. Akhirnya, Proton Iriz mencatatkan prestasi terbaik sejak Ogos 2022 dengan 811 unit terjual membawa kepada peningkatan sebanyak 156% untuk dua bulan pertama tahun ini.

“Permulaan yang kukuh bagi PROTON pada tahun ini mencerminkan populariti tawaran model semasa kami.
Sama seperti pesaing kami, banyak volum didorong oleh pemenuhan tempahan yang dikecualikan cukai, tetapi
nombor tempahan baharu kami kekal sihat, jadi kami berharap dapat meneruskan trajektori pertumbuhan jualan kami untuk sepanjang tahun ini.

En Roslan Abdullah DCEO PROTON
En Roslan Abdullah, Timbalan Ketua Pegawai
Eksekutif, PROTON


PROTON MENCAPAI 52% PERTUMBUHAN JUALAN PADA FEBRUARI
“Dalam beberapa bulan akan datang, PROTON juga akan membuat beberapa pengumuman untuk membentuk hala tuju syarikat untuk tahun 2023 dan seterusnya. Ini merupakan tahun yang sibuk kerana kami mewujudkan kehadiran kami dalam segmen baharu, memasuki pasaran kenderaan tenaga baharu (NEV) dan melangkah ke depan dalam usaha EV kami apabila jualan pintar #1 bermula,” kata Roslan Abdullah, Timbalan Ketua Pegawai
Eksekutif, PROTON.

PROTON Februari 2023 – Prestasi Model secara Individu (termasuk eksport)

ModelJumlah unit terjualJumlah jualan 2023 Pencapaian jualan untuk Januari 2023
Saga6,34511,133Jualan kedua tertinggi sedan segmen-A
Persona2,3134,,352Jualan tertinggi sedan segmen-B
Exora336668Jualan tertinggi MPV segmen-C
Iriz8111,408Jualan ketiga tertinggi segmen-C hatchback
X709811,914Jualan kedua tertinggi SUV segmen-C
X503,2476,239Jualan tertinggi SUV segmen-B dan secara keseluruhan
Total14,03325,714


Mengenai PROTON

PROTON Holdings Bhd bermula sebagai projek kereta nasional pertama di Malaysia, yang diasaskan dengan tujuan memesatkan pembangunan ekonomi Malaysia dan mewujudkan asas yang kukuh untuk industri automotif tempatan. Pada tahun 2017, PROTON bergerak ke fasa seterusnya untuk menjadi jenama automotif moden dan bertaraf global melalui kerjasama antara DRB-HICOM dan Zheijiang Geely Holding Group. Hari ini, PROTON terus menarik minat pelanggannya dengan penghasilan kereta yang menepati janji jenamanya iaitu ‘Inspiring Connections’ dan berdiri teguh dengan nilai terasnya untuk sentiasa mementingkan Teknologi Inovatif, Kobolehpercayaan dan bertaraf Antarabangs

Share